Äkkilähtö Turkkiin

aamiainen

maisema hotellin parvekkeelta
Olemme käyneet Marmariksessa viimeksi v.1990. Tuolloin se oli yksi Turkin suosituimmista lomakaupungeista, mutta lomailu siellä oli silloin rasittavaa, koska kauppiaiden agressiivinen käytös ahdistil  Tälle matkalle,14 - 20. 4. 2013, lähdimme extempore, vuorokauden varoitusajalla. 

Purjehduskilpailut Marmaranmerellä

Moussaka

Perille päästyämme yllätys oli positiivinen, sillä meininki oli siellä todella muuttunut.
Kaduilla sai kulkea rauhassa, kukaan ei ahdistellut eikä huudellut perään. Kauppiaat olivat kohteliaita, eivätkä hirveästi tyrkyttäneet.
Ulkoisestikin Marmaris oli  kokenut raikkaan muodonmuutoksen. Täysin uusittua rantabulevardia reunustavat tyylikkäät kahvilat ja ravintolat. Auringosta ja rantaelämästä voi nauttia kilometrien mittaisella, hyvinhoidetulla rannalla. Myös vesiurheilumahdollisuuksia on entistäkin enemmän.
Kaupungin yleisilme oli vehreä, siisti ja moderni. Silti sieltä löytyy myös aito, turkkilainen tunnelma.


Moskeijaan mennessä
pitää peittää pää ja kaula
Ihana paıkka!

Oltiin ensimmaıset turıstıt, tälle kesälle. ...No, Hollantılaiset olivat tulleet jo edellisellä vııkolla, mutta muuten siellä vasta availtiin paikkoja ja valmistauduttiin alkavalle turistikaudelle.


Lämmıntä oli 23-27, eı palellut.

Käytiin maaseuturetkellä, vierailtiin turkkilaisessa kodissa, mattotehtaassa ja moskeijassa.

Yhden sateısen aamun vietin paikallisten suosimassa Hamamıssa (eli Turkkilaisessa saunassa).

Hamam oli hellivä kokemus 




  • Turkkilaisessa saunassa ei ole kovin kuuma, mutta siellä on kosteaa höyryistä. Kylpytiloissa ollaan oman mieltymyksen mukaan joko uima-asussa tai ilman rihman kiertämää. Turisteille suunnatuissa hamameissa naiset ja miehet kylpevät samassa ja seka-hamameissa pukeudutaan aina uimapukuun.

    Hamamissa kylpeminen

    Ensin pesijä ohjasi meidät ( n. 10 henk.) hamam-huoneessa sijaitsevaan suihkuun ja sen jälkeen lämpimälle korokkeelle, jonka alla oli kuuma vesi. Korokkeella maattiin selällään, riti rinnan, parikymmentä minuuttia. Sitten pesijät (2) saapuivat ämpärinsä kanssa hamam-huoneeseen, pukeutuivat uima-asuun. Pesivät kahta kerrallaan siten, että aloittiva kuorinnalla. Kuollutta ihoa irtosi niin että rapisi. Ensin etupuoli, sitten takapuoli. Kuorinnan jälkeen keho siveltiin tyynyn kokoisella pesusienellä oliivi-vaahtoa säästelemättä. Vaahdotuksen jälkeen pesijä talutti kylpijän käsikynkässä istumaan penkille ja pesi hiukset. Suihkun jälkeen meidät käärittiin pyyhkeisiin.

    Kylvyn jälkeen hieronta

    Sitten hierojanpenkille. Riuska hieroja heilutteli pohjelihakset, kävi läpi selkärangan nikama nikamalta, hieroi päänahkaa ja antoi rentouttavan käsittelyn sormille ja varpaille.
  • Puolentoista tunnin puunaamisen jälkeen astuin ulos Hamamista kuin uudestisyntyneenä!

    Turkkilaiset ovat sydämellisiä ja välittömiä

    Seurasin mielenkiinnolla turkkilaisten ihmisten toimintaa ja reaktioita erilaisissa kohtaamis tilanteissa.
    Poskisuukot ja halaukset oli normaali tapa tervehtiä ystäviä, eikä se kuulema vaadi sukulaisuussuhdetta.
    Näitä kättelyitä, halaamisia ja poskisuukkoja näki joka paikassa.
    ... ja lähes samanlaista kohtelua saivat myös turistit hotellissa, jos halusivat ottaa sen vastaan.

    Kun ystävystyimme erään Hämeenlinnalaisen pariskunnan kanssa ja liikuimme porukassa, saimme lähes Turkkilaisen kohtelun hotellissamme.
    Hotellin omistaja, joka oli koko päivän paikalla, kätteli mennen tullen ja palatessa. Kyseli kuulumiset. Samoin hotellipäällikkö, joka kävi lähtiessa vielä halaamassa ja hyvästelemässä meidät. Pitipä läksiäispuheenkin.
    Tarjoilijat tervehtivät hillityn kohteliaasti, kättelivät miehet ja me naiset saimme monta hellyttävää käsisuudelmaa nuorilta harjoittelijapojilta.

    Pakko myöntää, että se tuntui hyvältä ja huomaavaiselta.
    'Kurssin jälkeen' oli helppo hyvästellessä halata myös uudet, suomalaiset ystävämme. 


    Faktaa:
    Ystävyys suhteet etenee Turkissa huomattavasti nopeammin kuin meillä!

    Ystävät tervehtivät toisiaan mutkattomasti kahdella poskisuudelmalla. Itse poskea ei suudella, vaan suukko moiskautetaan ilmaan ystävän korvan viereen.
    Myös mi
    ehet vaihtavat poskisuudelmia miespuolisten ystäviensä kanssa kättelyn jälkeen.
    Uskonnollista päähuivia käyttävät naiset tervehtivät vastakkaista sukupuolta joko kättelemällä tai vain nyökkäämällä heille.

    Vanhempia perhetuttavia ja sukulaisia tervehditään perinteisesti suutelemalla ensin vanhuksen kättä ja sen jälkeen koskettamalla suudeltua kädenselkää kevyesti omaan otsaan.
    (Tämä koski myös meitä, naisia! )

    Mikäli ulkomaalainen tervehtii perheen vanhusta oma-aloitteisesti tällä tavoin, yllättää hän turkkilaiset isäntänsä positiivisesti.

    Liiketuttavia tervehditään kättelemällä ja tiedustelemalla kohteliaasti heidän vointiaan.

    Kommentit

    Tämän blogin suosituimmat tekstit

    Kahlil Gibran

    Apilat ja uskomukset

    Kuukausilorut