Desiderata - ´haluttuja asioita´

Tämä runo on pyörinyt seinätauluina, postikortteina ja kiertolehtisinä vilkaasti jo 1960-luvulta lähtien ja sen suosio on aina ollut suuri.
Tämän kerrotaan olevan ´tuntemattoman ajattelijan´ Saint-Paulin katedraalin seinälle kirjoittamana elämänohje, vuodelta1692.


kuva: copyright www.fanniilo.com
Desiderata

Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä
ja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.
Pysyttele hyvissä väleissä kaikkien kanssa
niin pitkään kuin se alistumatta on mahdollista.
Puhu totuudesta hiljaa ja selkeästi
ja kuuntele toisia, sillä kaikilla on tarinansa.

Karta äänekkäitä ja riidanhaluisia,
sillä he ovat kiusana hengellesi.
Jos vertaat itseäsi muihin,
niin älä tule turhamaiseksi tai katkeraksi,
sillä aina on ja tulee olemaan suurempia,
ja pienempiä persoonallisuuksia kuin sinä.

Iloitse suorituksistasi
samoin kuin suunnitelmistasi.
Ole kiinnostunut omasta urastasi,
vaikka se olisi vähäpätöinenkin.
Se on kuitenkin vankka kiinnekohta
ajan vaihtelevissa kohtaloissa.

Ole varovainen liikeasioissa,
sillä maailma on kieroutta täynnä
- älä silti sulje silmiäsi hyveiltä.
Monet ponnistelevat korkeisiin päämääriin
ja elämä on täynnä sankaruutta.

Ole oma itsesi, äläkä pelkää olla hellä.
Älä suhtaudu kyynisesti rakkauteen,
sillä kaikkien arkipäiväisen roudan keskeltä
se nousee kuin ruoho - tuoreena joka kevät.

Ota opiksesi vuosien neuvot
ja luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä.
Paljon turhaa pelkoa syntyy väsymyksessä
ja yksinäisyydessä.
Ole sovussa luojasi kanssa,
millaiseksi hänet sitten kuvitteletkin.
Ole sovussa sielusi kanssa,

olkoot ponnistelusi ja toiveesi mitkä tahansa.

Maailmassa on paljon petosta, riistoa
ja särkyneitä unelmia,
mutta se on sittenkin Kaunis Maailma.


Lainaus: https://en.wikipedia.org/wiki/Desiderata 
 (lainauksen numroidut viitteet löytyvät täältä)

" Desiderata " (latinaa ja se tarkoittaa 'haluttuja asioita') on amerikkalaisen kirjailijan Max Ehrmannin runo vuodelta 1927. Tekijän elinaikana tuntematon teksti tuli laajalti tunnetuksi sen jälkeen, kun se oli käytetty vuosien 1971 ja 1972 hartaissa ja puhutuissa sävellyksissä. "


Lainaus: https://en.wikipedia.org/wiki/Desiderata 

 (lainauksen numroidut viitteet löytyvät täältä)

Tekijänoikeudet
" Ehrmann rekisteröi runon tekijänoikeuden 962402 [14] 3. tammikuuta 1927, kuten "Siirry rauhallisesti keskellä melu ja kiire jne. Card.", [15] ja uudisti hänen leskensä Bertha K. Ehrmann, vuonna 1954. [16]

Vuonna 1942 Max Ehrmann antoi Yhdysvaltojen armeijan psykiatrin tohtori Charles Moorelle lupa lähettää kappalekappaleet sotilaille. [17] Kolmen vuoden kuluttua Ehrmann kuoltua hänen leskensä sisältyvät Desiderata vuonna runoja Max Ehrmann , julkaisi vuonna 1948 Bruce Humphries Publishing Company, Boston. Vuonna 1967 Robert L. Bell hankki julkaisuoikeudet Bruce Humphries Publishing -yritykseltä, jossa hän oli presidentti, ja osti sitten tekijänoikeudet Ehrmannin teoksista, Richard Wrightin veljenpoika ja perijä. [18]

Elokuussa 1971 runo julkaistiin Success Unlimited -lehdessä ilman Robert L. Bellin lupaa. Vuoden 1976 oikeusjutussa [19], joka koski lehden kustantajaa yhdistettyä rekisteriyhtiötä, tuomioistuin päätti (ja sittemmin seitsemäs muutoksenhakutuomioistuin pidättäytyä) [17], että tekijänoikeus on menetetty, koska runo oli saanut julkaista ilman tekijänoikeusilmoitusta 1940-luvulla - ja että runo oli siis julkinen. [20] "


Lainaus: https://en.wikipedia.org/wiki/Desiderata 

 (lainauksen numroidut viitteet löytyvät täältä)

" Mene rauhassa keskellä kohinaa ja kiire, ja muista, mitä rauha voi olla hiljaisuudessa. Mahdollisuuksien mukaan, ilman antaumusta, on oltava hyvissä olosuhteissa kaikkien henkilöiden kanssa.
Puhu totuutesi hiljaa ja selkeästi; ja kuunnella toisia, jopa tylsää ja tietämättömiä; heillä on myös tarinansa.

Vältä kovia ja aggressiivisia henkilöitä; he ovat kiusallisia hengelle. Jos vertaa itseäsi muiden kanssa, voi olla turhaa tai katkeraa, sillä aina on enemmän ja vähemmän ihmisiä kuin itseäsi.

Nauti saavutuksista sekä suunnitelmistasi. Pidä kiinnostunut omasta urastasi, vaikka se on nöyrä; se on todellinen hallussapito muuttuvissa aikakausina.

Ole varovainen yrityksesi asioissa, sillä maailma on täynnä huijausta. Mutta älä anna tämän sokea sinuun, mikä hyve on; monet ihmiset pyrkivät korkeisiin ihanteisiin ja kaikkialla, missä elämä on täynnä sankarillisuutta.

Ole oma itsesi. Varsinkin älä herjaa heltyyttä. Älä ole myöskään kyyninen rakkaudesta; sillä kaiken arinan ja hämmennyksen edessä on yhtä monivuotista kuin ruoho.

Ottakaa ystävällisesti vuosien neuvot, luovat nuoruuden asioita armollisesti.

Vahvista henki vahvuus suojaamaan sinua äkillisessä onnettomuudessa. Mutta älkää häiritse itseäsi tummilla mielikuvilla. Monet pelot syntyvät väsymyksestä ja yksinäisyydestä.

Ole terveellistä kuria, pidä itsesi lempeä. Olet maailmankaikkeuden lapsi vähintään puut ja tähdet; sinulla on oikeus olla täällä.

Ja onko sinulle itsestään selvää, epäilemättä maailmankaikkeus kehittyy sen tavoin. Siksi olkaa rauhassa Jumalan kanssa, mitä olette sitä mieltä. Ja mitä työsi ja pyrkimyksesi, meluisassa elämän sekaannuksessa, pidä rauhaa sielullasi. Kaikkien häpeän, raivon ja rikkoutuneiden unelmiensa ansiosta se on edelleen kaunis maailma. Ole iloinen. Yritä olla onnellinen .

Desiderata Max Ehrmann. [1] "





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kahlil Gibran

Apilat ja uskomukset

Kuukausilorut